قبل از هرچیز بهتر است بدانیم وظیفهی میکسر صدا چیست و چه کاری انجام میدهد.
میکسر صدا دستگاهی است که وظیفه اصلی آن دریافت، ترکیب، پردازش و نظارت بر صدا است. امروزه با استفاده از برنامههای میکس صدا و آهنگسازی که مخصوص موبایل و تبلت است میتوان برخی کارهای یک میکسر را انجام داد. اما هنوز بسیاری از نوازندگان و صاحبان استودیو ترجیح میدهند با دستگاه میکسر کار کنند و بتوانند دکمههای آن را لمس کنند.
میکسرها در چهار جا مورد استفاده قرار میگیرند: اجرای زنده (مثل کنسرت)، استودیوی ضبط، پخش سخنرانی، و در فیلم / تلویزیون.
میکسرها انواع مختلفی دارند.
امروزه بسیاری از میکسرها هم در اجرای زنده و هم در ضبط صدا کاربرد دارند و نمیتوان از این نظر آنها را به راحتی از هم متمایز کرد.
هر کدام از این میکسرها مزایا و معایب خاص خود را دارند. بزرگترین مزیت میکسرهای دیجیتال در مقابل آنالوگ، امکان ذخیرهی تمام تنظیمات صدا، حتی افکتها است. این تنظیمات در حافظهی داخلی دستگاه ذخیره میشود و هر زمان که نیاز داشته باشید میتوانید به راحتی در ضبطهای مختلف، صدای یکنواختی ایجاد کنید. اما در میکسرهای آنالوگ همه چیز دستی انجام میشود و امکان ذخیرهسازی اطلاعات وجود ندارد.
مزیت اصلی میکسر آنالوگ نسبت به میکسر دیجیتال این است که فرآیند ترکیب سیگنالها از تمام کانالها با استفاده از مدار آنالوگ انجام میشود و یک بعد مطلوب را به سیگنال اضافه میکند که برای شنوندگان بسیار آشناست. میکسرهای دیجیتالی صرفاً سیگنال را با استفاده از کدهای باینری دیجیتال (1 و 0) پردازش میکنند. میکسر آنالوگ در استودیوهای ضبط خانگی و کوچک بسیار محبوب است و طرفداران زیادی دارد. بسیاری از افراد تمایل دارند به جای ارتقای کارت صدا برای وصل شدن میکروفون و هدفون به استودیوی خانگی، یک میکسر آنالوگ تهیه کنند چون مقرون به صرفه است.
مهمترین جنبهی درک میکسرها، درک کانالها است. تقریباً در تمام میکسرها، کانال ها به صورت نواری قرار گرفته اند. کانالها در اصل مسیرهای سیگنال هستند. سیگنال از طریق آنها وارد دستگاه میشود، سپس کانال با افزایش ورودی، باعث تقویت آن میشود.میکسری که تعداد کانال بیشتری دارد امکان اتصال بیشتری را فراهم میکند. میکسرها قابلیت اتصال میکروفون یا دستگاههای سطح خط (line-level) مثل آمپلی فایر و پریآمپ (preamp) را دارند. پریآمپ یک دستگاه مستقل یا مداری در میکسر است که جریان ضعیف را تقویت میکند تا به حالت استاندارد برسد. میکروفونها و سازهایی مثل گیتار سیگنالهای خیلی ضعیفی دارند که با استفاده از پریآمپ باید تقویت شوند و به سطح خط برسند.
روی هر میکسر نسبتا خوب، یک قسمت با برچسب "Gain"، "Sens" یا "Trim" وجود دارد. هر سه کلمه یکسان هستند که به عبارت ساده، وظیفهی این ولوم، افزایش "فرکانس ورودی" است. برای درک بهتر کار این قسمت به یک شیر آب فکر کنید: آب (سیگنال) از طریق لوله (سیم ورودی) وارد میشود، و نوع شیر آب (Gain) مقدار ورود به داخل سینک (میکسر) را محدود میکند. سیگنالی که وارد میکسر میشود از صداهای مختلف در حجم های مختلف تشکیل شده است، با افزایش فرکانس به طور طبیعی برخی از سیگنال های بسیار ضعیف از بین میرود. مگر اینکه خیلی حرفهای تنظیم شده باشد.
بسیاری از افراد به اشتباه تصور میکنند کار این ولوم، تنظیم نوع صدا و کیفیت آن است. در صورتی که از Gain برای افزایش میزان صدای ورودی استفاده میشود. با افزایش این ولوم، حساسیت صدای ورودی افزایش پیدا میکند. برای افزایش میزان صدا، فیدرها نیز در نظر گرفته شدهاند که کار آنها تنظیم صدای خروجی است. (در برخی از میکسرها فیدر وجود ندارد و Level num به جای آن است)
علاوه بر این، هرگونه تغییر در تنظیمات Gain روی صدای مانیتورها و یا وسایل کمکی دیگر تأثیر خواهد گذاشت، بنابراین مراقب باشید. اگر کار با آن را بلد نباشید نمیتوانید صدای خوبی دریافت کنید.
حتما بخوانید: آشنایی با سیستمهای صوتی | اجزای سیستم صوتی برای اجرای زنده
برای افرادی که تازه کار هستند میتوان اکولایزر را این گونه توضیح داد که وظیفهی آن تقویت یا برش فرکانسهای خاص برای رسیدن به صدای بهتر یا حذف صداهای مزاحم است. بخش EQ اکثر میکسرها تحت کنترل Gain قرار دارد که از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است. این قسمتها شامل 1 تا 13 ناب یا 3 تا 33 فیدر است.
اکولایزرها به سه قسمت تقسیم میشوند:
از آنجا که اندازهی میکسرها از کوچک به بزرگ در حال پیشرفت است، میزان کنترل بر EQ هر کانال در حال افزایش است.
بسیاری از میکسرهای دیجیتال به شما این امکان را میدهند که در هر کانال، EQ گرافیکی داشته باشید. شما میتوانید کانال را بر روی صفحه نمایش انتخاب کنید و EQ آن را تنظیم کنید. اما اگر در یک برنامهی زنده، فرکانس خاصی را به سرعت کاهش دهید، میتواند مشکل ساز باشد، در این مورد مدت زمان بسیار مهم است.
اگر قصد خرید یا اجاره میکسر صدا را دارید حتما به این نکته توجه کنید که برای سادهترین تنظیمات صدای زنده و میکس آنها، به تنظیمکنندههای چندگانهی پارامتریک نیاز دارید که این مورد به قابلیت EQ میکسر بستگی دارد.
در این مطلب به شما گفتیم که چگونه از EQ استفاده کنيد، اما اينکه چگونه بر روی آن تسلط پیدا کنید نیاز به تجربه و دانش وسیعی دارد. اگر تازه کار هستید بهتر است در صورت امکان EQ را بر روی حالت Flat (بدون افزایش فرکانس یا برش) قرار دهید.
خروجی های کمکی یا auxها ابزارهای فوقالعاده مفیدی هستند. سیگنالی که وارد میکسر میشود، از Gain و EQ عبور کرده و سپس به دکمه aux میرسد. این ناب کنترل میکند که چه مقدار سیگنال از کانال به aux فرستاده شود. در یک میکسر 4 خروجی aux وجود دارد، بنابراین هر کانال، 4 نابaux دارد. هر ردیف ناب aux سطح تمام کانالها را در خروجی کمکی خود کنترل میکند.
مثال:
متداول ترین کاربرد برای کمکیها، مانیتور صحنه است. مثلا اگر فرد "الف" به عنوان خوانندهی گروه روی صحنه برود و فرد "ب" نوازندگی گیتار را برعهده داشته باشد، هر کدام مانیتور خود را دارد. بیایید بگوییم که ما صدای فرد الف را به کانال 1 و گیتار را به کانال 2 وصل کردهایم. مانیتور خواننده در aux یک و گیتار در aux دو. بنابراین، اگر خواننده بخواهد صدای گیتار بیشتری را در مانیتور خود بشنود، باید به کانال 2 برویم (جایی که گیتار وصل شده است) و دکمه Aux یک را فعال کنیم.
فیدر قسمتی از میکسر است که میزان ولوم صدای هر کانال را بالا یا پایین میبرد. فیدر در واقع یک مقاومت است: زمانی که پایین میآید، مقاومت افزایش مییابد. به همین دلیل در فیدر از پایین به بالا اعداد از بزرگ به کوچک قرار گرفتهاند و در انتها به نقطه صفر میرسند. این اعداد بیانگر میزان بلندی صدا هستند (کاربران پیشرفتهتر این اعداد را به عنوان مقیاس دسیبل لگاریتمی میشناسند). مهمترین عدد در فیدر صفر است. نقطه صفر در فیدر حالتی است که هیچ مقاومتی در برابر سیگنال کانال اعمال نمیشود.
گروه فیدر در میکسرهای دیجیتال این قابلیت را ایجاد میکنند که فیدرهای چند کانال به طور همزمان کنترل شوند. به عنوان مثال میتوان ترکیب فیدرهای درام را با استفاده از یک گروه فیدر افزایش یا کاهش داد.
در بسیاری از موارد، این گروههای فیدر در واقع وظیفه کنترل تقویت ولتاژ را دارند، به این معنی که میتواند هیچ صدایی از آنها عبور نکند. به این حالت معمولاً Fader Group VCA گفته میشود.
دکمه فانتوم پاور در هر کانال از اکثر میکسرها موجود است. فانتوم پاور برای وصل کردن میکروفن های کندانسور استفاده میشود: میکروفون از طریق کابل XLR به میکسر متصل میشود.
این دکمه در بیشتر میکسرهای سطح متوسط و سطح بالا وجود دارد. دکمه Polarityدر یک کانال، فاز را تغییر میدهد. فاز در واقع رابطه زمانی بین دو شکل موج تعریف میشود.
چرخش دکمه Polarity در هر یک از کانالها به ما این امکان را میدهد تا پاسخ فرکانس جمع هر دو کانال را بشنویم تا مطمئن شویم که هیچ مشکلی در فاز صدا وجود ندارد.
بسیاری از میکسرها دارای دکمه ای هستند که فقط اعدادی را نشان میدهند. مانند "10-" یا "10dB-". دکمه PAD برای کانالها مورد استفاده قرار میگیرد که حساسیت خازن را در داخل میکروفن کم میکند و به سیگنال های بالا اجازه میدهد از کانال عبور کند. مقدار عدد (به عنوان مثال 20dB-) قدرت PAD است که با واحد دسی بل اندازه گیری میشود. هرچه مقدار عددی دسی بل بالاتر باشد، PAD قوی تر است.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده و بتوانیم از نظرات شما در ارائهی بهتر مطالب استفاده کنیم.
ممنون از همراهی شما
تیم گرشاصوت
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |